Ναυάγιο Μέντωρ, 2ο μέρος

Ναυάγιο Μέντωρ, 2ο μέρος

Τα αποτελέσματα των συστηματικών ερευνών των επόμενων χρόνων

Το ναυάγιο Μέντωρ, είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσιο όσο αφορά τα ευρηματά του, αλλά και από ιδεολογική και πολιτισμική άποψη, καθώς μετέφερε κλεμμένες αρχαιότητες από τα μνημεία της Ακρόπολης και γενικά της Αττικής, οι οποίες αφαιρέθηκαν βίαια από τον Λόρδο Έλγιν, με σκοπό την μεταφορά τους σε μουσεία στην Αγγλία (βλ.: https://www.underwaterfarers.com/%ce%bd%ce%b1%cf%85%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%89%cf%81/)

Θέση Ναυαγίου

Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το συμβάν του ναυαγίου, ο Έλγιν διεξήγαγε εργασίες για την ανέλκυση του φορτίου από τη θάλασσα. Συνεργαζόμενος με ντόπιους καλύμνιους «δύτες», ξοδεύοντας ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής του περιουσίας και μη κατέχοντας τα σύγχρονα μέσα κατάδυσης, κατάφερε, έπειτα από συνεχόμενες προσπάθειες τριών χρόνων, να φέρει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο τμήμα των αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο επίτευγμα αυτό συνέβαλε το μικρό βάθος στο οποίο συνέβη το ναυάγιο, μόλις στα 22μ., καθώς επίσης και το γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε πολύ γρήγορα από την στιγμή που συγκρούστηκε στα βράχια, παίρνοντας τα κιβώτια με τις αρχαιότητες μαζί του.

Έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, συστηματική έρευνα στη θέση του ναυαγίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς επίσης και τα έτη 2013- 2017, φέρνοντας στο φως σπουδαία ευρήματα και στοιχεία (βλ.: https://www.underwaterfarers.com/%ce%bd%ce%b1%cf%85%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%89%cf%81/), τα οποία ομαδοποιούνται γενικά σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης τους.

 

Ευρήματα: Αντικείμενα που ανήκαν στο πλήρωμα του πλοίου

Εύρημα: Σφραγίδα ροδιακού αμφορέα

Ωστόσο, τα επόμενα 2 έτη οι συστηματικές θαλάσσιες έρευνες σταμάτησαν και συνεχιστήκαν πάλι το 2019, φέρνοντας στο φως νέες ανακαλύψεις.

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια των ανασκαφών του 2017, έγιναν προσπάθειες για τον καθαρισμό τμήματος του σκαριού του πλοίου και την αξιολόγηση της διατήρησής του. Εντοπίστηκαν διάσπαρτες ξύλινες σανίδες καθώς και νέα ευρήματα.

Φωτογραφία από το σκαρί του πλοίου όπως σώζεται

Πιο συγκεκριμένα, στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ένα χρυσό δαχτυλίδι ιδιαίτερης διακόσμησης και κατασκευής, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, τμήμα από ξύλινο διαβήτη και τρία ακόμη πιόνια σκακιού.

Εύρημα: Χρυσό δαχτυλίδι
Εύρημα: Χρυσό ζευγάρι σκουλαρικιών
Εύρημα: Τμήμα από ξύλινο διαβήτη

Επιπλέον, ανελκύστηκε ένα ακέραιο σκεύος μαγειρικής χρήσης, που εσωτερικά έφερε εφυάλωση και άλλο ένα τμήμα από λαβή ροδιακού αμφορέα που έφερε τόσο σφραγίδα, όσο και επιγραφή με το όνομα «Αντίμαχος».

Εύρημα: Ακέραιο μαγειρικό σκεύος με εσωτερική εφυάλωση

Στα ευρήματα αυτά προστίθενται ένας μεγάλος αριθμός από ξύλινα, οστέινα και σιδερένια αντικείμενα που λειτουργούσαν ως εξαρτήματα στο πλοίο καθώς και περισσότερες από 10 τροχαλίες. Στην ανασκαφή του 2020 βρέθηκαν και άλλα ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα που αποτελούσαν μέρος των εξαρτημάτων του πλοίου, ενώ προστέθηκαν και άλλες τροχαλίες, φτάνοντας τις 35 σε σύνολο με αυτές των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές υπήρχαν και κομμάτια των σχοινιών που προσδένανε.

Ευρήματα: Μεταλλικές τροχαλίες

Βάσει των αντικειμένων αυτών επιβεβαιώνεται η ταύτιση του τμήματος του σκαριού του πλοίου με την πρύμνη του.

Ακόμη, βρέθηκαν για πρώτη φορά μέρος τω υποδημάτων των επιβατών, ζώνες και πόρπες καθώς και μία μάρκα από αντίστοιχο σημερινό τυχερό παιχνίδι. Τέλος, βρέθηκαν ξανά μαγειρικά σκεύη και 2 πιόνια από σκάκι, φτάνοντας τα 8 συνολικά με αυτά των προηγούμενων χρόνων.

Εύρημα: Πιόνι σκακιού

Ευρήματα: Νομίσματα

Όπως και στα προηγούμενα έτη των ανασκαφών, έτσι και σε αυτά συμμετείχαν επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, πχ. επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες, αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες κτλ. και οι έρευνες συνεχίζονται…

 

Πηγές:

Δ. Κουρκουμέλης & Α.Τούρτας: οι υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στο ναυάγιο Μέντωρ, στα Κύθηρα στο ΙΑ Πανιόνιο Συνέδριο επτανησιακός βίος & πολιτισμός, Κεφαλονιά,  21-25 Μαίου 2018: Πρακτικά: Τόμος V: Αρχαιολογία. Αργοστόλι: 2020.

23 Οκτωβρίου 2018 | 

31 Ιανουαρίου 2021 | 

Φωτογραφικό υλικό από: νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ιστορικό ναυάγιο: https://www.naftemporiki.gr/story/1523987/mentor-nea-entuposiaka-eurimata-apo-to-istoriko-nauagio

Ναυάγιο Μέντωρ: σημαντικά και φέτος τα αποτελέσματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας: https://www.tovima.gr/2021/01/31/culture/nayagio-mentor-simantika-kai-fetos-ta-apotelesmata-tis-ypovryxias-arxaiologikis-ereynas-eikones/

 

Author

  • Γκρίζη Φωτεινή

    Aπόφοιτη τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση αρχαιολογίας! Ενδιαφέροντα: οστεοαρχαιολογία & ενάλια αρχαιολογία

14 σκέψεις για το “Ναυάγιο Μέντωρ, 2ο μέρος”

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  2. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *